Saxionstudenten werken aan duurzame bewustwording in Almelose wijken

Almelo's klimaat in stroomversnelling

Saxionstudenten werken aan duurzame bewustwording in Almelose wijken

Hoe krijg je mensen in de wijk zover dat ze duurzamer in het leven staan?  Daar heb je bewustwording en activering voor nodig. Precies met die opdracht zijn studenten van Saxion in drie Almelose wijken aan de slag gegaan. Een studieopdracht waarbij het mes aan meerdere kanten tegelijk snijdt.

Tien studenten Social Work zijn sinds 1 maart actief in Windmolenbroek, Aalderinkshoek en Nieuwstraatkwartier. Hun doel is mensen te activeren en de opdracht die daar bij hoort is ‘bewustwording en activering tot duurzaamheid’ organiseren. Een kolfje naar de hand van Marinus Trommel, Ron van Hutten, Birgit Muijsenberg en Yvonne Denissen van de stichting Duurzaam Almelo.

Een interessant onderdeel van de opdracht is ook om voorafgaand aan hun activiteit hun ecologische voetafdruk te berekenen (een middel waarmee het ruimtebeslag van een mens op aarde bepaald kan worden aan de hand van iemands leefstijl) en dit aan het eind nog een keer te doen om te kijken of hun bijdrage(n) aan duurzaamheid in die periode is/zijn toegenomen.

Ondanks corona – en uiteraard binnen de regelgeving – zijn de studenten al aan de slag gegaan. Ze zijn eerst op zoek gegaan naar eventuele interesse bij mensen. Dat moet leiden tot een activiteit in de wijk waar kennis gedeeld wordt over duurzaam leven, op een zodanige manier dat anderen in de wijk ook zien hoe dat kan, maar vooral ook door krijgen dat het eigenlijk wel noodzakelijk is duurzamer te leven. In de komende periode zal er dan in alle drie de wijken een activiteit van de grond komen om te informeren en te inspireren.

Hoe die activiteit er uit gaat zien is nog helemaal niet bekend. Maar wat Marinus Trommel betreft is dat voor studenten dan wel een einddoel, voor de stichting Duurzaam Almelo is de hele studentenopdracht pure winst: “Dat studenten de wijk in gaan, daar begint voor buurtbewoners al het begin van nadenken over een duurzamer leven. Terwijl de studenten voor hun opleiding leren hoe ze een groep mensen kunnen activeren, krijgen wij dat in de praktijk in de schoot geworpen.”

Wil je in contact komen met de activiteiten van de stichting Duurzaam Almelo, neem dan contact op met mrtrommel47@gmail.com.

Scroll naar boven