Inwoners Almelo best bereid stenen uit de tuin te vervangen voor meer groen

Almelo's klimaat in stroomversnelling

Inwoners Almelo best bereid stenen uit de tuin te vervangen voor meer groen

Inwoners van Almelo zijn best bereid te investeren in minder steen en meer groen in de achtertuin als dat de hittestress in het huidige klimaat beperkt. Maar er is wel behoefte aan goede informatie, waarom je dat zou doen en hoe je dat aanpakt.

Dat kwam naar voren tijdens het beeldvormend Politiek Beraad op 30 maart 2021 waar de Almelose ‘klimaatadaptatie strategie’ op de agenda stond.

Klimaatadaptatie is de manier waarop je verandering van het klimaat enerzijds tegen probeert te gaan en anderzijds hoe je er mee leert leven. Dat we hetere zomers gaan krijgen hebben we de afgelopen zomers al wel gemerkt. Dat dat gepaard gaat met een onrustiger weertype met bijvoorbeeld veel zwaardere regenval is heel voorspelbaar omdat warmere lucht veel meer water vast kan houden, met als gevolg minder vaak regen, maar als de wolken dan water los laten…

Almelo bereidt zich als gemeente voor op dat veranderende klimaat, maar ook de inwoners kunnen daar een belangrijke bijdrage in leveren. Dat kun je al zien aan de verhouding van wie de grond is. Zeventig procent is van particulieren. Op die andere dertig procent heeft de gemeente haar parken en plantsoenen liggen, maar ook bijvoorbeeld de straten en parkeerplaatsen. Inwoners gaven tijdens het beraad aan wel voorstander van meer openbaar groen in bijvoorbeeld een winkelstraat te zijn. Maar ze gaven ook aan best bereid te zijn hun eigen achtertuin van stenen te ontdoen in ruil voor meer groen. Al helemaal als ze begrijpen dat minder verharding in de achtertuin regenwater meer kans geeft in de grond te zakken, zodat het niet naar de straat loopt om daar het riool te laten overstromen met alle wateroverlast-gevolgen van dien.

Tijdens het beeldvormend overleg praatten diverse burgers en organisaties mee, om zo de politiek inzicht te geven in wat er leeft in de stad. Vooral mensen uit Aadorp Oost, Schelfhorst en Hofkamp/De Riet waren uitgenodigd, omdat uit voorspellingen blijkt dat die wijken het eerste last zullen gaan krijgen én van de hitte én van blanke straten, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde tijdens hevige regenval in de zomer van 2018.

Met de uitkomsten va het beeldvormend beraad gaat de politiek deze maand verder aan de slag, om te komen tot beleid voor de hele stad.

Scroll naar boven