Voor iedere wijkvergadering eerst even zwerfvuil rapen

Almelo's klimaat in stroomversnelling

Voor iedere wijkvergadering eerst even zwerfvuil rapen

De leden van de wijkcommissie van De Schelfhorst zamelen iedere maand voordat ze gaan vergaderen altijd even zwerfvuil in rondom de scholen en het Cruijffcort in de wijk. Die vergaderingen liggen nu even stil door corona, maar straks gaat dat gewoon weer gebeuren.

Harry Löwik zit in de wijkcommissie en is een van de zwerfvuilrapers: “met materiaal dat we van de gemeente kregen, halen we iedere keer tientallen vuilniszakken vol afval op. En ik denk ook wel dat we genoeg troep zouden tegen komen als we iedere dag gingen.”

Voor iedere wijkvergadering eerst even zwerfvuil rapen

De wijkcommissie – zo ziet Löwik het – is de tussenstap tussen wijk en gemeente. “Daarom hielden we tot aan corona iedere maand een spreekuur waar mensen hun zegje kunnen doen of vragen kunnen stellen. Ook houden we geregeld een thema-avond. Hittestress en wateroverlast zou daarvoor een mooi thema kunnen zijn. Sowieso leeft het klimaat hier wel. We horen ook geluiden dat we van het gas af moeten, daar zijn mensen heel nieuwsgierig naar. Hoe dat gaat en wat dat kost. Daar willen we hier in de wijk best concrete antwoorden op. Je ziet nu dat mensen zelf al beginnen met bijvoorbeeld een houtkachel. Ik weet niet of dat helemaal de bedoeling is. En als er goede adviezen zijn om hittestress tegen te gaan, foldermateriaal en dergelijke, dan delen we die graag. Ik zelf vang met twee regentonnen al zoveel water op, dat ik zelfs de afgelopen hete zomer geen kraanwater hoefde bij te gebruiken voor sproeien.”

Voor iedere wijkvergadering eerst even zwerfvuil rapen Voor iedere wijkvergadering eerst even zwerfvuil rapen

Scroll naar boven