Regenwater in de tuin

Almelo's klimaat in stroomversnelling

Regenwater in de tuin

Iedereen weet inmiddels dat het afvoeren van regenwater via het riool niet milieuvriendelijk is. Maar waarom is dat, en wat kunnen wij als particulier eraan doen om dat te verminderen?

Door Ton van Manen

Nadelen van regenwater afvoer naar het riool

De drie belangrijkste nadelen zijn de volgende:

  • Bij overvloedige regenval kan het rioolsysteem het niet allemaal verwerken, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan
  • Het grondwaterpeil wordt onvoldoende bijgevuld.
  • Er kan een tekort aan water ontstaan in tijde van droogte, waardoor al snel het sproeien van gezuiverd water voor de tuin noodzakelijk wordt om verdroging te voorkomen.

Deze nadelen kunnen wij samen proberen te beperken door na te denken hoe wij regenwater kunnen vasthouden. Een aantal tips en aanbevelingen zijn de volgende, waarbij de eerste 2 eenvoudig zijn te realiseren:

Laat een “tuin”, ook een tuin zijn met veel struiken, bomen en planten en betegel zo min mogelijk oppervlak van de tuin. Hierdoor zal het regenwater zo veel mogelijk in de tuin en het grondwater verdwijnen waar het nuttig is en het riool wordt daardoor minder belast.

Natuurlijk hoort een terras, om gezellig te kunnen zitten, ook bij een tuin. Dat is niet erg, maar zorg er dan voor dat al het regenwater dat op het terras valt niet in het riool verdwijnt, maar overloopt in de tuin, waar het opgevangen wordt

Rest nog het regenwater dat dat op de daken terecht komt. Dat verdwijnt voor het over grote deel via de regenpijpen in het riool. Om dat te beperken zijn er een aantal mogelijkheden.

Door het plaatsen van een regenton onder een regenpijp is het mogelijk om regenwater op te vangen om dat later weer te gebruiken voor het beregenen van de tuin in droge tijden.

Een regenton gebruiken is natuurlijk goed mogelijk, maar heeft ook zo zijn nadelen, je moet er plaats voor hebben, je moet het mooi vinden en het is veel werk om iedere keer de regenton weer op tijd te ledigen. Ook zal bij grote hoosbuien deze snel vol raken. Er is nog een andere mogelijkheid om het regenwater van het dak in de tuin te laten verdwijnen.

Koppel de regenpijp los en zorg dat het regenwater naar de tuin toe vloeit. Helemaal perfect is het om drainagepijp(en) in de tuin te begraven en deze aan de regenpijp te koppelen. Alles gaat dan verder automatisch en je hebt er verder geen omkijken naar. Het regenwater komt automatisch van het dak in de tuin met alle voordelen van dien. Ontlasten van het riool, grondwater wordt op peil gehouden en water komt rechtstreeks bij de wortels van de planten en bomen.

Al deze maatregelen helpen mee aan een betere leefomgeving, je tuin zal er mooier uitzien en het geeft ook nog eens voldoening als je dit allemaal gaat doen.

Veel werk? Helemaal niet. Leuk werk? Ja zeker.

Wie is Ton van Manen?

Ton van Manen
Ton van Manen

Ton van Manen is inmiddels gepensioneerd, werkte bij Stork Ketels, waar hij veel kennis opdeed over het opwekken van energie. “Het ging daarbij om het ontwerpen van ketels die gestookt werden met de meest uiteenlopende brandstoffen. De traditionele, zoals gas, olie en kolen, maar ook vele alternatieve brandstoffen. Die laatste waren met name bedoeld om milieuvriendelijk energie op te wekken met afvalstoffen die normaal gesproken als afval werden gedumpt. Naast het opwekken van energie werd ook het milieuvriendelijke karakter van de ketels steeds belangrijker. Steeds minder (tot bijna nul) uitstoot van schadelijke stoffen en het verhogen van de rendementen om de CO2 uitstoot steeds verder te verlagen.”

Van Manen is ook privé veel met duurzaamheid bezig en probeert zijn persoonlijke steentje bij te dragen: “Zo heb ik al jaren geleden (2013) zonnepanelen aangeschaft en probeer ik zoveel mogelijk regenwater in mijn tuin vast te houden.

Scroll naar boven