Harrie Wiesemann is in zijn eentje begonnen van het gas af te gaan

Almelo's klimaat in stroomversnelling

Harrie Wiesemann is in zijn eentje begonnen van het gas af te gaan

De in Almelo politiek actieve Harrie Wiesemann is drie jaar geleden in zijn eentje de energietransitie begonnen. Van aardgas af en veel meer naar elektrisch. “Want toen ik zag er in Groningen allemaal aan de hand is, en toen ik hoorde dat je met 1000 kilo CO2-besparing dertig bomen bespaart, wilde ik er niet langer mee wachten!

Harrie Wiesemann is in zijn eentje begonnen van het gas af te gaan

In 2019 heb ik aan een proef meegedaan om mijn gasverbruik grotendeels te vervangen door elektra. Dat deed ik voornamelijk met elektrische kachels in plaats van verwarmen met aardgas. Eigenlijk was dat helemaal niet moeilijk. Mijn verbruik van elektra ging als een raket omhoog. Maar tegelijk ging mijn gasmeter met de helft omlaag. Met de afrekening kon ik later nog een mooi cadeau kopen voor mijn vrouw, zoveel kregen wij terug.

Dat was een goed begin. Met als logisch vervolg dat ik een jaar latere zonnepanelen op onze woning heb laten leggen. De aardgasrekening bleef uiteraard laag, maar nu daalde de rekening voor elektrisch ook! Van dat dubbel-positieve resultaat heb ik mijn uiteraard weer cadeautje gekregen. Maar ik besteedde daar niet de hele winst aan. Tien procent van het voordeel op de energierekening heb ik gebruikt als aflossing op de panelen.

Mijn advies is: neem de overgang geleidelijk ter hand en begin NU met de overstap, kook elektrisch, verwarm elektrisch en doe de ramen op tijd dicht.

Scroll naar boven