Rob Broekhof: Optimaal energiegebruik is van levensbelang

Almelo's klimaat in stroomversnelling

Rob Broekhof: Optimaal energiegebruik is van levensbelang

Energie is een begrip dat op veel verschillende manieren wordt begrepen en gevoeld. Je kunt bijvoorbeeld de energie door je lijf voelen stromen wanneer je heel erg blij bent of wanneer je op het punt staat te ontploffen van kwaadheid. Dat zijn slechts twee vormen van energie want … er zijn er meer. Zo kun je het woord “energie” ook opvatten als “moeite” en “energie gebruiken” als “moeite doen”.

Door Rob Broekhof, wooncoach bij Duurzaam Thuis Twente

Dat betekent echter niet dat wanneer je lekker onderuit hangt op de bank, dat je geen energie gebruikt. Zelfs wanneer jij het gevoel hebt dat je zit te niksen, doet jouw lichaam nog steeds moeite om zichzelf te herstellen en te vervangen. Net zoals iemand een auto laat herstellen na een ongeluk of na verloop van tijd de banden vervangt. Zo herstelt jouw lichaam bijvoorbeeld de wondjes na het ontharen en/of scheren van jouw huid en vervangt voortdurend het eelt onder je voeten.

Zoals “kilogram” de maat is voor lichaamsgewicht, zijn de begrippen “kilojoule” (KJ) en het oudere begrip “kilocalorie” (kcal) de maat voor de energie die jouw lichaam gebruikt om moeite te doen om zichzelf te onderhouden en ook andere moeite te doen, zoals normaal te bewegen; niet teveel en niet te weinig. De kunst is om een optimale balans te vinden. Je bereikt deze wanneer je genoeg kcal inneemt, zodat jouw lichaam met zo’n twee derde van wat je inneemt zichzelf kan onderhouden. De rest kan je dan gebruiken om andere moeite te doen.

Optimaal energiegebruik is van levensbelang

Wanneer je te weinig kilojoules inneemt loop je dus het risico dat je lichaam zichzelf niet meer kan onderhouden. Als je teveel inneemt wordt je dik.

Velen denken dat extra bewegen dan de oplossing is. Echter, daardoor kunnen jouw gewrichten onherstelbaar verslijten. Beter is, normaal blijven bewegen en minder innemen.

Energie lijkt ook wel wat op geld. Je moet sowieso genoeg geld binnen krijgen om in jouw levensonderhoud te voorzien. Alles dat je meer binnenkrijgt aan geld, kun je dan voor wat anders gebruiken; ervaringen opdoen en spullen kopen.

Echter, een essentieel verschil tussen geld en energie is dat we in feite alleen energie nodig hebben om te leven. Let wel, ook “spullen” zijn een vorm van energie.

Geld is dus in principe geen absolute noodzaak om te leven. Ademhalen is dat bijvoorbeeld wel, om zuurstof binnen te krijgen om voedsel te verwerken en te bewegen; vandaar het woord “levensbelang” in de titel.

Optimaal energiegebruik is van levensbelang

Daarnaast zijn geldstromen en energiestromen tegengestelde stromen.

Bijvoorbeeld: wanneer jij moeite doet voor het bedrijf waar je werkt, dan wordt dit betaalt door dat bedrijf. Net zoals de bakker moeite doet om jouw brood te bakken en de bakker wordt betaalt door jou.

Die tegensteling heeft wel wat nadelige gevolgen en daarover volgt later meer. Het volgende artikel geeft eerst een overzicht van wat er in en om jouw woning nodig kan zijn om een optimale balans te vinden tussen jou en de rest van de natuur.

Laat ik me even voorstellen

Rob BroekhofMijn naam is Rob. Ik ben wooncoach bij Duurzaam Thuis Twente. Particuliere huiseigenaren zien doorgaans door de bomen het bos niet meer van verduurzamingsland. Ik help ze dan om vast te stellen wat ze willen, nodig hebben en wat haalbaar zou kunnen zijn. Ik ben als wooncoach ook direct betrokken bij de woningverbetering en -verduurzaming in het Nieuwstraatkwartier. Mijn achtergrond is informatica, data- en telecommunicatie en kunstmatige intelligentie. Vooral door dat laatste vakgebied ben ik in staat om mij snel in te werken en overzicht te krijgen op verschillende andere vakgebieden. Ook wanneer deze nog volslagen nieuw zijn voor mij. Op basis van mijn overzicht kan ik dan bepalen wat er in een gegeven situatie op detailniveau nodig is.

Scroll naar boven