Almelo's klimaat in stroomversnelling
 

Bewonerscommissie De Terp wil wel eens onderzoeken of ze het regenwater kunnen opvangen

 

De Terp is een appartementencomplex aan de Schierstins in Almelo. De appartementen staan geschakeerd op elkaar, zodat iedereen een prachtig groot balkon heeft, met standaard een balkontuin. Maar daar moet in de zomer behoorlijk wat water bij om de planten, vaak heesters zelfs, niet uit te laten drogen. 

“Als we daar nou eens een wateropvang voor konden regelen!” kwam ter sprake op een gesprek van onze klimaatcoach met de bewonerscommissie. 

“Een regenton per balkon, geen idee of dat technisch mogelijk is, maar wie zouden we daar voor moeten hebben?”

Zo’n vraag helpt Almelo’s klimaat in stroomversnelling graag een stap verder door de woningstichting te betrekken. Maar het is ook een goed idee om met de rest van Almelo te delen. Een eigen regenton zorgt er voor dat je geen kraanwater hoeft te gebruiken om de tuin, maar ook de planten binnen, water te geven. 


 

En het is meteen een buffer zodat regenwater net iets langer de tijd heeft weg te trekken in de bodem of afgevoerd te worden naar het riool. Eén regenton zal niet zo vele zoden aan de dijk zetten, maar een regenton bij ieder huis maakt al een heel verschil.


Nu loopt de Schierstins zo nog maar niet onder water, “maar we moeten ook voorkomen dat onze parkeerkelder hier onder water komt te staan”, kwam vanuit de bewonerscommissie op. “We hebben allemaal wel tv-beelden van wegdrijvende auto’s op ons netvlies.”

De Terp heeft geregeld gesprekken met Beter Wonen. Die gaan ook over duurzaamheid. Een volgende keer komt de waterafvoer daar ook ter sprake. Niet alleen om te kijken of je dat kunt opvangen voor de balkontuin, maar ook om te kijken of het regenwater van De Terp afgekoppeld kan worden van het riool en in de directe omgeving naar het oppervlaktewater kan.

“En laten we dan meteen eens kijken of we de hitte van het plat dak te lijf kunnen in combinatie met zonnepanelen op het dak”, is het idee van de bewonerscommissie. 

 
E-mailen
LinkedIn