Almelo's klimaat in stroomversnelling
 

Plan voor uw eigen tuin

U heeft een achtertuin? Dan kunt u zelf aan de slag met klimaatbestendige maatregelen. Het volgende stappenplan kunt u eenvoudig volgen. Als een stap niet voor toepassing is, slaat u deze gewoon over en gaat u naar de volgende stap.

Stap 1: Verwijder onnodige tegels!

Natuurlijk wilt u lekker kunnen zitten in uw tuin! Een terras is dan ook een prettige invulling van uw tuin. Maar hoe groot is dit terras? Is er nog ruimte in uw tuin voor meer groen? Zo ja? Dan haalt u tegels eruit om meer groen aan te kunnen leggen. Bij voorkeur plant u één of meerdere bomen. Die hebben immers een relatief groot effect op uw klimaatbestendige tuin!

Stap 2: uw oprit van grind

De oprit is veelal een grote stenige massa. Het water kan er niet zondermeer doorheen dringen om in de grond te kunnen zakken. Een mooie en praktische oplossing is om uw bestrating te vervangen voor een goede laag grind. U kunt het kopen in vrijwel elke natuurlijke kleur die u wenst. Het voordeel voor uw tuin is dat water eenvoudig door het grind in de grond kan wegzakken.

Stap 3: Ontkoppel uw regenpijp

Regenwater van uw dak loopt via de regenpijp in het riool. Kostbaar water dat uw leefklimaat bij droogte aangenamer kan maken. U kunt eenvoudig uw regenpijp afzagen en ervoor zorgen dat het water in uw tuin loopt. Eventueel loodst u het regenwater met een grondgoot (ook wel open goot) naar de gewenste plek.

Stap 4: Infiltratiekratten

Wilt u niet het water zichtbaar in uw tuin, maar wel uw regenpijp ontkoppelen? Dan is een andere optie is het plaatsen van een infiltratiekrat. Uw regenpijp komt hier ondergronds op uit. Het krat vormt een buffer om water op te vangen en zorgt ervoor dat het daarna rustig kan wegzakken in de bodem.

Stap 5: Zorg voor reliëf in uw tuin

Toch droge voeten op uw terras en regenwater opvangen? Het kan! Zorg voor reliëf in uw tuin en maak bewust hoge en lage punten. Water zoekt altijd het laagste punt op om te infiltreren. Kies een punt waar u bijvoorbeeld een vijver zou willen. Zorg ervoor dat deze vijver een oever heeft zoals bijvoorbeeld bij een waterplas. Bij hevige regenbuien vangt de vijver het regenwater op, dat daarna rustig in de grond wegzakt. Tussen de buien door is een natuurlijke vijver een prettig element van uw tuin. Pas natuurlijk wel op met kleine kinderen!

Stap 6: Water opvangen in uw eigen reservoir

Er bestaan schuttingdelen waar water in opgevangen kan worden. Dit water gebruikt u om te sproeien of om uw gieter te vullen. Tijdens hitte verdampt het water en zorgt het voor een aangenamer klimaat. 

 
E-mailen
LinkedIn