Almelo's klimaat in stroomversnelling
 


Wat kan ik doen?

Kunt u wat doen? “Ja natuurlijk”! Maar wat dan? Bedenk dat wij onze omgeving zelf hebben gemaakt. Het ‘natuurlijke’ is er in veel gevallen wel een beetje vanaf. Groen zorgt voor schaduw en verkoeling doordat het water kan vasthouden. Maar minder natuur is minder groen in de straat, dus minder schaduw en dus is het warmer en minder aangenaam!

Regenwater

Bedenk ook waar regenwater naartoe gaat. Gaat het van je dak via de regenpijp het riool in? Zo ja, dan wordt het afgevoerd naar de waterzuivering. Bij grote regenval kan het riool het echter niet aan en zal het overstromen. Beter is dus om water in de grond te laten wegzakken op de plek waar het valt. Zo zorgen we er samen voor dat het minder snel te droog wordt omdat planten kunnen blijven verdampen. Dat is beter voor de natuur en voelt prettiger.

Wat doen?

Het devies is dan ook meer groen en minder tegels. Bomen hebben vooral een gunstig effect op ons leefklimaat en ze verfraaien onze omgeving. Denk aan het weghalen van tegels uit uw voortuin om die te vervangen door groen of grind. Wellicht wilt/kunt u een stap verder gaan en uw dak vervangen door een groen dak. Dat zorgt ervoor dat uw woning in de zomer enkele graden koeler blijft.

Koppel uw regenpijpen van het riool af en laat het water in uw tuin wegzakken. Misschien heeft u een vijver, beek of sloot in de buurt. Dan kunt u het water ook daarop afvoeren. Zo houdt u het water in de buurt en kunnen riolen niet zo snel meer overstromen.

Innovatief

Maar er is nog veel meer! Er zijn verschillende projecten waar andere nieuwe oplossingen uit komen.
U leest er hier meer over. Ook kunt u hulp krijgen. Welke? Dat leest u onder “Wij helpen” 

 
E-mailen
LinkedIn