Almelo's klimaat in stroomversnelling
 

Studenten Zone.college denken mee voor klimaatbestendige tuin

 

Hovenierstudenten van het Zone.college helpen bewoners van de Almelose IJsselstraat hun tuinen klimaatbestendig te maken. De bewoners willen daarmee voorkomen dat het water bij hevige regenbuien de drempel van de voordeur overloopt. De studenten komen zo in aanraking met ‘het nieuwe hovenieren’.

De samenwerking tussen bewoners en het zone-college is onderdeel van het project Almelo’s Klimaat in Stroomversnelling met als doel de stad meer klimaatbestendig te maken. Door verandering van het klimaat krijgen we te maken met extreem hete dagen en abnormaal stevige regenbuien. Daar moet je je ook als individu op voorbereiden.

In de IJsselstraat zijn bewoners best bereid maatregelen te treffen. De straat heeft daar al een paar keer blank gestaan. Drie bewoners hebben samen met hoveniers in opleiding van Zone.college een inspectie van hun voortuin gedaan, daaruit bleek dat er best maatregelen te treffen zijn die binnen handbereik liggen. Tegels eruit en een onderhoudsarme groene tuin ervoor terug bijvoorbeeld. Regenwater wat langer op eigen grond houden door de regenpijp van het riool af te koppelen. Op verzoek werken studenten zelfs de mogelijkheid uit van een sedumdak op platdak van een schuurtje in de achtertuin.

De studenten komen voor de betrokken bewoners met een tuinontwerp. Daarnaast werken ze aan een boekje waarin veel meer mogelijkheden te vinden zijn om je te wapenen tegen hitte én om zo goed als mogelijk te voorkomen dat het water van de straat je huis binnen binnenloopt. 

Voor die achtertuin waren de eisen van bewoners wel wat specifieker. Daar moet je wel met de hele familie lekker kunnen barbecueën.

Ook aan de slag?

Inwoners van Almelo die ook met de gevolgen van klimaat aan de slag willen, kunnen contact opnemen met klimaatcoach Harrie Kiekebosch via klimaatcoach@almeloklimaat.nl 


 
E-mailen
LinkedIn