Almelo's klimaat in stroomversnelling
 

Project oude stadhuis

In oktober 2019 kwamen belanghebbenden rondom het oude stadhuis bijeen om te praten over kansen om de leefomgeving verder te verbeteren met oog voor mensen, dieren en klimaat. Lees hieronder over concrete ideeën waar u zelf ook mee aan de slag kunt.1. Aanleggen van geveltuinen

In een stedelijke omgeving is er niet altijd ruimte voor veel groen. Of toch wel? Wat als gevels bekleed kunnen worden met een geveltuin. Groen dat water vasthoudt, isoleert en koelt en daarmee het leefklimaat binnen en op de straat verbetert. Het staat nog mooi ook.

Er zijn tal van mogelijkheden om je gevel te vergroenen. Kijk bijvoorbeeld op:

https://www.tuinenbalkon.nl/zelf-een-geveltuin-maken-in-simpele-stappen

https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/zo-maak-je-in-jouw-stad-een-geveltuin

Ook kunt u contact opnemen met de klimaatcoach door hier het contactformulier in te vullen.

2. Samentrekken van openbaar groen en aangrenzende tuin in eigendom tot een stadspark. Benoem dat het een park is

Het oude stadhuis krijgt in de nieuwe functie een eigen tuin. Voor een deel grenst die tuin aan openbaar groen. Waarom zou je dat niet aan elkaar koppelen? Dat biedt veel meer mogelijkheden om er één geheel van te maken in zowel de begroeiing als recreatiemogelijkheden.

In dit project komt dit idee uit samenwerkende partijen. U zit waarschijnlijk niet in die situatie. Toch kunt u contact opnemen met de gemeente afdeling Openbaar Ruimte of met de klimaatcoach.

3. Aanleggen van groene daken en of tuindak

Een dak van pannen, bitumen of een ander hard materiaal is veelal sterk en kan jaren mee. Het houdt echter geen water vast en koelt en of veraangenaamd het leefklimaat daarmee niet. Er zijn verschillende soorten groene daken. Denk aan een sedumdak of een polderdak. Die laatste kan het meeste water opvangen. Gemeente Almelo kent overigens een mooie subsidie die het aantrekkelijk maakt voor u als inwoner van de gemeente een groen dak aan te leggen. Gemeente Almelo vertelt u er graag over.

4. Betrek het bedrijfsleven

Een groen dak is mogelijk zwaarder dan een traditioneel dak. Het is dan ook aan te raden eerst te bekijken of de constructie van uw huis of pand geschikt is. Een leverancier van groene daken kan u daar alles over vertellen. Maar wat als het niet zonder meer mogelijk is? Dan zijn er misschien toch nog andere mogelijkheden. Betrek eens een bedrijf met andere expertise en laat hen met u meekijken? Wellicht dat de klimaatcoach ook nog ideeën heeft! Breng uw vraag gerust in! 

5. Gebruik regenwater voor evenementen: natuurlijke schaatsbaan op een plein

Waar kinderen graag spelen in de plassen, vinden volwassenen regen vaak maar lastig. Maar wat als we dat omdraaien? Water kan in de zomer voor veel plezier zorgen in de buurt. Maar ook in de winter! Wat te denken van een schaatsbaantje op natuurijs?

Door rekening te houden met de inrichting van een buurt, plein of straat kunnen daarna buurtevenementen vaker ontstaan. Wel zo prettig voor de sociale omgang in uw buurt. Ziet u al kansen voor uw eigen buurt?

6. Afkoppelen hemelwater van de riolering

Vang het water dáár op waar het valt! Water afvoeren via de riolering lijkt gunstig, maar zorgt er bij hevige regenval voor dat het riool overstroomt. Dat levert mogelijk schade op aan gebouwen en de straat.

Het zorgt er echter ook voor dat er tijdens de rest van het jaar waardevol water niet wordt opgenomen in de bodem. De leefomgeving wordt er droger van en de gevoelstemperatuur gaat omhoog. Voor een prettig leefklimaat is juist verkoeling gewenst door bijvoorbeeld planten die water hebben opgevangen en dat verdampen tijdens warme dagen.

Des te meer redenen dus om de waterafvoer te ontkoppelen van het riool. Vang het water op in uw tuin, in plantenbakken op uw balkon of in naastgelegen openbaar groen. Vaak een erg snelle en makkelijk te realiseren resultaat!

7. Planten van meer bomen

Meer groen betekent dat water beter opgevangen en vastgehouden wordt. Dat zorgt voor een prettiger leefklimaat. En, er is groen en GROEN! Bomen hebben een groter effect dat kleine planten. Los van dat bomen schaduw geven, houden ze ook significant meer water vast. Denk dan ook bomen in uw tuin. Het is aan u om te bepalen hoe groot deze worden en blijven!

8. Ontwerp van plantsoenen/parken in overleg met bewoners vormgeven

De ruimte om uw huis is net als uw tuin en of balkon bepalend voor uw leefgenot. Maar wat als die openbare ruimte nu niet geschikt is voor recreatie? Dan maakt u er waarschijnlijk niet of weinig gebruik van. Zonde toch?

Wat als de Gemeente bereid zou zijn met u en andere buurtbewoners te kijken naar de inrichting en het onderhoud van plantsoenen, parkjes en groenstroken? Wat als u daar invloed op kunt uitoefenen? Misschien maakt u wel een pluktuin met fruitbomen voor u en uw buren? Of een speelveld voor kinderen? Natuurlijk zijn er randvoorwaarden, maar brengt u gerust uw idee in en neem contact op met de wijkregisseur van de Gemeente.

9. Zonnepanelen installeren met nevendoel brengen van schaduw

Zonnepanelen liggen op daken. Soms worden weilanden omgetoverd tot ‘zonneweide’. Zonnepanelen kunnen als afdak ook schaduw geven. Zo slaat u twee vliegen in één klap! De installatie is veelal eenvoudig. De ondergrond waarop de panelen bevestigd worden kunt u zonder veel moeite zelf (laten) maken. Al ideeën voor uw tuin of balkon?

10. Als buurtbewoner zelf verantwoordelijk voor openbaar groen. Samendoen en samen genieten

De plantsoendienst van de Gemeente beheert het openbaar groen in uw straat. Dat doen ze planmatig. De beplanting is daar natuurlijk op afgestemd. Misschien bent u er blij mee, maar wellicht heeft u zelf uw ideeën?

Wat als u zelf met uw buurt de inrichting en het onderhoud voor uw rekening neemt? Helemaal zelf bepalen hoe de buurt aangekleed wordt en vervolgens samen met uw buren het geheel netjes houden. Mooi EN gezellig! 

 
E-mailen
LinkedIn