Wat kan ik doen?
Almelo's klimaat in stroomversnelling
Wat kan ik doen?
Kunt u wat doen? “Ja natuurlijk”! Maar wat dan? Bedenk dat wij onze omgeving zelf hebben gemaakt. Het ‘natuurlijke’ is er in veel gevallen wel een beetje vanaf. Groen zorgt voor schaduw en verkoeling doordat het water kan vasthouden. Maar minder natuur is minder groen in de straat, dus minder schaduw en dus is het warmer en minder aangenaam!
Regenwater
Bedenk ook waar regenwater naartoe gaat. Gaat het van je dak via de regenpijp het riool in? Zo ja, dan wordt het afgevoerd naar de waterzuivering. Bij grote regenval kan het riool het echter niet aan en zal het overstromen. Beter is dus om water in de grond te laten wegzakken op de plek waar het valt. Zo zorgen we er samen voor dat het minder snel te droog wordt omdat planten kunnen blijven verdampen. Dat is beter voor de natuur en voelt prettiger.
Wat doen?
Het devies is dan ook meer groen en minder tegels. Bomen hebben vooral een gunstig effect op ons leefklimaat en ze verfraaien onze omgeving. Denk aan het weghalen van tegels uit uw voortuin om die te vervangen door groen of grind. Wellicht wilt/kunt u een stap verder gaan en uw dak vervangen door een groen dak. Dat zorgt ervoor dat uw woning in de zomer enkele graden koeler blijft.
Koppel uw regenpijpen van het riool af en laat het water in uw tuin wegzakken. Misschien heeft u een vijver, beek of sloot in de buurt. Dan kunt u het water ook daarop afvoeren. Zo houdt u het water in de buurt en kunnen riolen niet zo snel meer overstromen.
Innovatief
Maar er is nog veel meer! Er zijn verschillende projecten waar andere nieuwe oplossingen uit komen.
U leest er hier meer over. Ook kunt u hulp krijgen. Welke? Dat leest u onder “Wij helpen”
Plan voor uw eigen tuin
U heeft een achtertuin? Dan kunt u zelf aan de slag met klimaatbestendige maatregelen. Het volgende stappenplan kunt u eenvoudig volgen. Als een stap niet voor toepassing is, slaat u deze gewoon over en gaat u naar de volgende stap.
Stap 1: Verwijder onnodige tegels!
Natuurlijk wilt u lekker kunnen zitten in uw tuin! Een terras is dan ook een prettige invulling van uw tuin. Maar hoe groot is dit terras? Is er nog ruimte in uw tuin voor meer groen? Zo ja? Dan haalt u tegels eruit om meer groen aan te kunnen leggen. Bij voorkeur plant u één of meerdere bomen. Die hebben immers een relatief groot effect op uw klimaatbestendige tuin!
Stap 2: uw oprit van grind
De oprit is veelal een grote stenige massa. Het water kan er niet zondermeer doorheen dringen om in de grond te kunnen zakken. Een mooie en praktische oplossing is om uw bestrating te vervangen voor een goede laag grind. U kunt het kopen in vrijwel elke natuurlijke kleur die u wenst. Het voordeel voor uw tuin is dat water eenvoudig door het grind in de grond kan wegzakken.
Stap 3: Ontkoppel uw regenpijp
Regenwater van uw dak loopt via de regenpijp in het riool. Kostbaar water dat uw leefklimaat bij droogte aangenamer kan maken. U kunt eenvoudig uw regenpijp afzagen en ervoor zorgen dat het water in uw tuin loopt. Eventueel loodst u het regenwater met een grondgoot (ook wel open goot) naar de gewenste plek.
Stap 4: Infiltratiekratten
Wilt u niet het water zichtbaar in uw tuin, maar wel uw regenpijp ontkoppelen? Dan is een andere optie is het plaatsen van een infiltratiekrat. Uw regenpijp komt hier ondergronds op uit. Het krat vormt een buffer om water op te vangen en zorgt ervoor dat het daarna rustig kan wegzakken in de bodem.
Stap 5: Zorg voor reliëf in uw tuin
Toch droge voeten op uw terras en regenwater opvangen? Het kan! Zorg voor reliëf in uw tuin en maak bewust hoge en lage punten. Water zoekt altijd het laagste punt op om te infiltreren. Kies een punt waar u bijvoorbeeld een vijver zou willen. Zorg ervoor dat deze vijver een oever heeft zoals bijvoorbeeld bij een waterplas. Bij hevige regenbuien vangt de vijver het regenwater op, dat daarna rustig in de grond wegzakt. Tussen de buien door is een natuurlijke vijver een prettig element van uw tuin. Pas natuurlijk wel op met kleine kinderen!
Stap 6: Water opvangen in uw eigen reservoir
Er bestaan schuttingdelen waar water in opgevangen kan worden. Dit water gebruikt u om te sproeien of om uw gieter te vullen. Tijdens hitte verdampt het water en zorgt het voor een aangenamer klimaat.